A A A

U srijedu 1. veljače u sklopu proslave Dana Općine Smokvica i blagdana Gospe Kandalore svečano je otvorena Školska športska dvorana u Smokvici te je otkriveno poprsje prvom učitelju Smokvičaninu - Franu Tomašiću Deževiću. Nakon toga održana je Svečana sjednica Općinskog Vijeća.

Poprsje je otkrila Pročelnica Županijskog  odjela za obrazovanje, kulturu, znanost i šport, gospođa Marijeta Hladilo. Školsku športsku dvoranu svečano je otvorio Župan dubrovačko-neretvanski, gospodin Nikola Dobroslavić.

Svečanu sjednicu OV uveličali su i uvaženi gosti:

 • Župan dubrovačko-neretvanski gosp. Nikola Dobroslavić;
 • Predsjednik Županijske skupštine, gosp. Ivo Margaretić;
 • Pročelnica Županijskog  odjela za obrazovanje, kulturu, znanost i šport, gospođa Marijeta Hladilo;
 • Gradonačelnik grada Korčule gosp. Andrija Fabris;
 • Predsjednika Gradskog vijeća Korčula, gosp. Joško Cebalo
 • Načelnik Općine Blato gosp. Ante Šeparović;
 • Predsjednik Općinskog vijeća Općine Blato gosp. Tonči Padovan;
 • Predsjednik Općinskog vijeća Općine Vela Luka gosp. Dragiša Barčot;
 • Predsjednik Općinskog vijeća Općine Lumbarda gosp. Ivan Bažika;
 • Županijski vatrogasni zapovjednik, gosp. stjepan Simović
 • Pročelnica Područnog ureda za zaštitu i spašavanje, gospođa Ana Kordić

Klapa Osnovne škole Smokvica svojim je pjevanjem uveličala ovu svečanost.

Prije dodjele javnih priznanja Općine Smokvica, Općinski načelnik gosp. Lenko Salečić upoznao je nazočne na kapitalne projekte u Općini koji su realizirani i one koji su u različitim fazama relaizacije. Nakon načelnika, i ostali uvaženi gosti pozdravili su skup. Nakon toga je uslijedila dodjela javnih priznanja.

Nagrade za životno djelo i Zlatni grb Općine Smokvica dobili su:

 • Dr. Don Stanko Lasić - katedralni župnik u Dubrovniku, za iznimna dostignuća i doprinos od osobitog značaja za razvitak i ugled Općine Smokvica postignute u stvaranju i obnovi duhovnih i svjetovnih vrijednosti za vrijeme svoga dvadesetogodišnjeg svećeničkog poslanja u župi Smokvica.
 • Tina Pecotić - ravnateljica OŠ Smokvica , za iznimna dostignuća i doprinos od osobitog značaja za razvitak i ugled Općine Smokvica postignute u osnovnom školstvu kao nastavnica i dugogodišnja ravnateljica Osnovne škole Smokvica.
 • Dušanka Tomašić - pjesnikinja iz Smokvice, za iznimna dostignuća i doprinos od osobitog značenja za razvitak i ugled Općine Smokvica postignute u pjesničkom, proznom, putopisnom kao i društvenom i kulturnom stvaralaštvu Smokvice.

Nagradu Općine Smokvica i Srebrni grb Općine Smokvica dobila je Eskadrila transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze HRZ-a i Protuzračne obrane za iznimna dostignuća i doprinos od osobitog značaja za razvitak i ugled Općine Smokvica, a poglavito za naročite uspjehe postignute u mirovnim misijama, humanitarnim akcijama traganja i spašavanja nestalih osoba, gašenju požara te kontinuiranom prijevozu hitnih medicinskih slučajeva.

Nagradu Općine Smokvica i Srebrni grb Općine Smokvica dobio je Mješoviti pjevački crkovni zbor "Don Jakov Salečić" iz Smokvice za iznimna dostignuća i doprinos od osobitog značenja za razvitak i ugled Općine Smokvica, a poglavito za naročite uspjehe postignute u 20-godišnjem djelovanju kroz crkvene napjeve, njegovanja i razvijanja smokviške duhovne i kulturne baštine  .

Zahvalnicu Općine Smokvica i Brončani grb Općine Smokvica dobio je gospodin Frano Cebalo, nastavnik likovne kulture u Osnovnoj školi Smokvica, za iznimna dostignuća i doprinos od osobitog značenja za razvitak i ugled Općine Smokvica, a poglavito za naročite uspjehe postignute kroz 36-godišnje nastavničko djelovanje u Smokvici te osobito za umjetnički rad izrade modela poprsja Frana Tomašića Deževića, prvog učitelja Smokvičanina.

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća promoviran je i od strane Ministarstva uprave Republike Hrvatske odobren grb i zastava Općine Smokvica te počasna zastava (gonfalon) Općine Smokvica.

GRB, ZASTAVA I POČASNA ZASTAVA OPĆINE SMOKVICA

GALERIJA SLIKA SVEČANO OTVARANJE DVORANE

 

{lightgallery type=local path=images/2.2.2017. previewWidth=250}Galerija slika{/lightgallery}