SLUŽBENA INTERNET STRANICA

OPĆINA SMOKVICA

KONTAKT INFORMACIJE:
Općina Smokvica
Smokvica 80
20272 Smokvica

RAD SA STRANKAMA:
Radnim danom
od 8:30 do 12:00 sati


Telefon:  020 831 033, 020 831 105
Fax: 020 831 033
E-mail: opcina.smokvica@du.t-com.hr
Načelnik: opcina.smokvica1@du.t-com.hr
Komunalno gospodarstvo: komunalni.redar@smokvica.hr
Računovodstvo: racunovodstvo@smokvica.hr 020 831 066
Pročelnica: procelnica@smokvica.hr

 

A A A

Paralelno s novoformiranim Pjevačko-instrumentalnim društvom "Jadran", koji započinje djelovati (muški pjevački zbor) od 1937. javila se ideja, po uzoru na naše susjede, za formiranjem puhačkog orkestra. S obzirom na izrazite stranačke aktivnosti članovi i simpatizeri "Sokolske čete" skupljaju u novcu i vinu pomoć za kupnju puhačkih glazbala.


6. siječnja 1938. u Smokvicu iz Virovitice dolazi komplet glazbala za "Sokolsku glazbu". Prvi njezin učitelj bio je Ivan Marinović-Bršće iz Blata (nedavno umro u Zagrebu). Nakon nekoliko mjeseci intenzivnog rada ova glazba prvi put nastupa u travnju mjesecu na sprovodu u Smokvici.Nakon poklada 1938.godine "Hrvatska seljačka stranka" također organizira skupljanje novaca za kupnju glazbala "Hrvatske glazbe". Od 18. do 20. kolovoza iste godine stižu glazbala iz Češke. Prvi učitelj a ujedno i organizator orkestra bio je glazbenik Brnardo Tomašić iz Smokvice. Prvi nastup imali su 12.lipnja 1939. na Tijelovo.


Tijekom 1939.godine "Sokolsku glazbu" napušta glazbeni voditelj Ivan Marinović-Bršće, a nasljeđuje ga vojni glazbenik Ernest Babić, koji u Smokvici ostaje 5-6 mjeseci, pa glazbu preuzima glazbenik Josip Salečić iz Smokvice. Za vrijeme drugog svjetskog rata orkestri povremeno djeluju s obzirom da je dio glazbala opljačkao talijanski okupator i da je već dio glazbara bio uključen u antifašističku borbu.Po završetku rata i smirivanju stranačkih antagonizama, 1946. godine formira se jedan orkestar pod nazivom "Narodna glazba Smokvica". Glazbu tada preuzima glazbenik Josip Salečić i veoma uspješno vodi kompletan glazbeni život Smokvice do 1981.godine.


Od 1981.godine do travnja 1982. "Narodnu glazbu" vodi glazbenik Brnardo Tomašić, do dolaska novog voditelja Ljubomira Pecotića - glazbenog pedagoga iz Smokvice koji je ujedno i nastavnik glazbene kulture u Osnovnoj školi Smokvica.Narodna glazba u okviru KUD-a Ante Ćefera, danas je temelj kulturnog i glazbenog amaterizma, gdje je za svoj dugogodišnji aktivan rad primila brojna priznanja, diplome i pohvale.Danas Narodna glazba ima 40-tak aktivnih članova i veoma uspješno djeluje i prati našu Smokvicu kako na sprovodima tako iu svim manifestacijama i blagdanima lokalnog i državnog značenja.