A A A

Općina Smokvica sastoji se od četiri naselja: Smokvica, Brna, Vinačac (Vinašac) i Blace (Blaca). Glavno naselje je Smokvica gdje živi oko 2/3 stanovnika općine, zatim slijedi Brna, a naselja Vinačac i Blace imaju po svega nekoliko stalno naseljenih stanovnika.

 Zemljopis:

Naselje Smokvica smješteno je u gotovo samom središtu otoka Korčule, na padinama spojenih brda Vele i Male Obale. Na području Smokvice nalazi se nekoliko plodnih polja a najveća su Kruševo, Prapratna, Stiniva, Banja, Sitnica, Livin dol i Čipojino polje.

Naselje Brna nalazi se jugozapadno, četiri kilometra cestovne udaljenosti od Smokvice. Smješteno je u istoimenoj uvali i na ravnini rta Mali Zaglav, te se širi i prema manjoj sjevernijoj uvali Istruga.

Naselje Vinačac nalazi se zapadno od Brne udaljeno sedam kilometara cestom, na obali i padini strmog brda Vela Glava. Naselje Blace nalazi se sjeverno i malo zapadno od Smokvice pri čemu obuhvaća istoimeni rt na sjevernoj obali otoka Korčula.

 

Stanovništvo:

Prema zadnjem popisu iz 2001. godine Smokvica ima 1.012 stanovnika. Smokvica je 1579. god. imala oko 100 stanovnika, 1745. god. 372 stanovnika u 68 obitelji, početkom 19. st. oko 500 stanovnika a krajem 19. st. oko 700. Najviše je brojala nakon prvog svjetskog, oko 1400. Zadnjih 40-tak godina broj se kreće oko 1000 (prema popisima stanovništva: 1971. g. - 1050, 1981 g. - 1002, 1991. g. - 1125).

 

Povijest:

Porijeklo naziva Smokvica nije do kraja razjašnjeno. Navjerovatnije potječe iz romanskih jezika sa značenjem pregradni put (saepes victa > semek vikta > smokvica; ograda, put, pregradni put, put pregradom). Moguće je i da naziv treba vezivati uz prisustvo vode, s obzirom na prisustvo brojnih lokvi vode u polju Sitnica u antičko doba. Najvjerojatnije naziv nema nikakve veze sa mediteranskom voćkom - smokvom.

Kontinuitet naseljenosti područja Smokvice može se pratiti još od antičkih vremena. Nađeni su brojni ostaci antičke keramike, starogrčka preša za vino i maslinovo ulje, ostaci starih grčkih ljetnikovaca itd.

Korčulanski statut iz 1214. spominje naselje Smokvica, te preporučuje i naređuje uređivanje straža i obrane u pet starih korčulanskih naselja: Blatu, Smokvicu, Čari, Pupnatu i Žrnovu.

 

IZVOR: Wikipedia