A A A

SMOKVICA — U utorak. dana, 11. kolovoza 2015. godine, u popodnevnim satima, predsjednica Republike Hrvatske, gospoda Kolinda Grabar Kitarović sa svojim suradnicima a u pratnji Zupana dubrovačko-neretvanskog Nikole Dobroslavića, saborskih zastupnika Branka Bačića i Frana Matušića te europarlamentarke Dubravke Šuice posjetila je Općinu Smokvica. Predsjednica je obišla područje Općine stradalo u nedavnom velikom šumskom požaru. Na OPG-a Mira Pecotića u potpuno spaljenom rnasliniku od više od stotinu stabala maslina susrela se s Županijskim vatrogasnim zapovjednikom Stjepanom Simovićem le zapovjednikom DVD-a Smokvica Ivom Pecotićem i njegovim suradnicima. Predsjednica se zanimala za razrnjere požara te o tome kako revitalizirati opožarena stabla.

Nakon toga stigla je u samu Smokvicu. Na Kolodvoru u centru Smokvice, uz zvonjavu svih crkvenih zvona dočekalo ju je mnoštvo razdraganih mještana i njihovih gostiju.

Predsjednica je potom u pratnji Općinkog načelnika Lenka Salečića, zamienice Općinskog načelnika i europarlamentarke Ruže Tomašić te predsjednika Općinskog vijeća Ljuba Kunjašića posjetila Crkvu Očišćenja Marijina (Crkvu Gospe Kandalore) a župnik Don Mihael Čavlek sve je upoznao s župnom crkvom.

Na Maloj Pijaci, a nakon što joj je prijavak podnio Igor Radovanović, viteški kapetan V.U. Kumpanjija iz Smokvice jedne od hrvatskih povijesnih postrojbi predsjednica je obavila smotru postrojbe postrojene u njezinu čast.

Uslijedio je nastavak druženja Predsjednice s razdraganim Smokvičkama i Smokvičanima pod Ložom. Tu je Općinski načelnik Lenko Salečić u ime Općine Smokvica izrazio dobrodošlicu Predsjednici što je posjetila Smokvicu te joj iskazao zahvalnost na njezinu angažmanu da se opožarene površine što prije saniraju a oštećenici obeštete. Tom prilikom Predsjednici su uručeni prigodni darovi.

Predsjednica je u svom kratkom obraćanju zahvalila na gostoprimstvu i dočeku što je njoj i njenim suradnicima u Smokvici priređen. Šteta što ju je požar prouzročio je velika, medutim, ipak je najvažnije što nije nitko ni od gasitelia ni od civila nastradao i šlo nije stradala ni jedna kuća. I Šuma i loza i maslina će se obnoviti i dat će novi rod istakla je predsjednica te se založila za učinkovitiju politiku prema otocima u odnosu na onu koja je sada, a sve u cilju da se na hrvatskim otocima stvore pretpostavke za nova radna mjesta i zaustavi odumiranje otoka.

Uslijedilo čašćenje te fotografiranje s razdraganim mnoštvom i odlazak Predsjednice iz Smokvice na opožarena područja Pelješca.

 

{besps}kolinda{/besps}